Orde in de chaos: bewaar je ook teveel foto's?

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 17:20

MIjn Lightroom Classic catalogus telt nu meer dan 40.000 foto's. Meestal vind ik er mijn weg wel in omdat ik de in RAW gemaakte foto's bij het importeren hernoem naar bestanden met mijn initialen, jaar, maand, dag, tijd. Met een snelle scrol vind ik dan in het redelijk beperkte aantal foto's per maand de foto's die ik zoek. Aan metadateren doe ik niet zoveel, omdat het me teveel tijd kost en omdat dit een strak gehanteerde hiërarchie vraagt van elkaar uitsluitende trefwoorden. Hoewel ik redelijk systematisch werk, is het me tot nu toe nooit gelukt een hiërarchisch trefwoordenstelsel te ontwerpen, dat ik consequent hanteer.

Waarom bewaar ik teveel? De foto's die ik niet goed vind bewaar ik niet. Maar omdat er veel foto's herinneringswaarde hebben, met personen erop die ik kent of een locatie die ik me wil herinneren, bewaar ik ze niet met hetzelfde doel. Herinneringsgerichte foto's staan dus een beetje tegenover te publiceren of printen foto's voor aan de muur of in een fotoboek. Hoe krijg ik een strakker bewaarbeleid?

Tot nu toe selecteerde ik tot nu toe de foto's die ik bewerken wilde en de rest bleef dan staan, niet gecategoriseerd.

Dat kan dus anders. Nu doe ik het zo:
Stap 1: importeer met bovengenoemde bestandsnaamconventie.
Stap 2: selecteer bij het kijken op het scherm (beeldvullend), wat je houden wil en wat niet.
Stap 3: selecteer uit wat je houden wil, wat je bewerken wil. Dus strak selecteren: sterren toekennen, onder de 3 weggooien (ook de 0 sterren!), 4 en zeker 5 bewerken. Later 3 ook weggooien. Herinneringen paars vlaggen*.
Stap 4: plaats na bewerking beelden in verzamelingen. Dat voorkomt metadateren. Maar verlies je je catalogus, dan ben je deze ordeningswijze kwijt. Daarom maakt Lightroom Classic bij mij om de week een backup van de catalogus.
Stap 5: publiceer, print, archiveer je gepubliceerde print.

*bewaren vanwege de herinneringswaarde: die foto's krijgen een paarse vlag.

Bij stap 5 vind ik het een voordeel om in een niet bewerkingsomgeving te kijken naar de gepubliceerde of geprinte foto's. Natuurlijk heb ik de prints of boeken of websites, maar toch kijk je anders naar echte jpeg's dan naar foto's in een catalogus, waar je steeds al je foto's ziet en dan nog als laag resolute voorvertoning.  Je moet ook niet te veel laten afleiden door en stilstaan bij wat je gemaakt hebt, want je beste foto is altijd een volgende.......

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.