Je foto's laten bespreken door anderen

Gepubliceerd op 31 mei 2025 om 13:15

Voor wie fotografeer je? 
Veel vrije fotografen fotograferen alleen voor zichzelf. Dan kunnen ze doen wat ze willen. Maar toch knaagt het altijd een beetje als je vindt dat je een heel goede foto gemaakt hebt en die op de volgens jou beste manier bewerkt hebt, want: wie vindt er wat van? Over het algemeen vinden familie en vrienden je foto’s -al dan niet in een fotoboek of op print of poster of getoond op het scherm- mooi. Maar dat woord kan zoveel betekenen. Volgens Tom Meerman, die een boek schreef over fotobespreken* en een videocursus op Photofacts Academy maakte over dit onderwerp, houdt deze waardering zoveel in dat hij niets meer betekent. Zo voelt dat dan meestal ook als je het uit de mond van familie of vrienden hoort.

Foto’s bespreken in een club.
In een fotoclub worden foto’s die je inbrengt in een bespreekavond meestal veel diepgaander besproken. In de meeste gevallen wordt waardering gehecht aan de manier waarop je de foto gemaakt hebt. Technische aspecten komen daarbij meestal het meest aan de orde. Wat vaak speelt in een fotoclub is dat meer ervaren of prijswinnende fotografen (fotografes in wat mindere mate) laten blijken dat je foto iets meer zus of zo bewerkt of iets meer naar links of rechts genomen of uitgesneden zou kunnen zijn. Daarbij etaleren deze clubgenoten vooral hun eigen ervaring en niet zozeer punten als wat wil je met die foto zeggen of wie wil je ermee bereiken, waar de fotograaf vaak zelf geen duidelijk ‘beeld’ van heeft. Tom Meerman stelt dat bespreken van foto’s in clubverband een bespreking onder fotovrienden is die fotografen probeert verder te helpen in hun ontwikkeling. Hij geeft in boek en videocursus het gereedschap om dit te doen. Een taal en terminologie.

Analyseren in plaats van oordelen
Meerman stelt dat de sleutel tot goed fotobespreken in clubs ligt bij het stellen van een doel ervoor: in de meeste clubs gaat het niet om wedstrijden en jurering, al speelt dat soms wel een rol. Analyseren en bespreken verheldert wat er op de foto staat, hoe de foto in elkaar zit, hoe die gemaakt is en met welke technieken bewerkt met welk resultaat. En met welk doel en voor welk publiek de foto gemaakt is. Daar heeft de fotogra(a)f(e) waarschijnlijk heel veel meer aan dan punten op een wedstrijd.

Hoe doe je dat, analyseren?
Meerman helpt een beetje door een 6 punten aanpak voor te stellen:
1 Eerste indruk: wat staat er op (portret, model, gebeurtenis, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, objecten, fantasie, kleur en vorm als doel van de foto.
2 onderwerp: wat trekt de meeste aandacht, waar gaat het over?
3 beeldelementen (licht, kleur, compositie, perspectief, textuur, techniek, manipulatie, verhaal, context)
4 creatieve strategie (lens gebruik, instellingen, kleur/zwart wit, beeldbewerking, presentatie)
5 doel van de foto?
6 conclusie (waarom, voor wie, analyse, bespreken, communiceert de foto, complexiteit, visie, techniek, onderwerp herkend, geloofwaardigheid, doel)
Het is dus vooral aan de bespreker om goed te kijken, te analyseren en vragen op te roepen voor de fotograaf en clubleden.

Als we deze 6 punten eens toepassen op deze foto:

1 gebouwde en natuurlijke omgeving, gebeurtenis.

2 de regenboog tussen de bergen in de verte

3 centrale plaatsing regenboog tussen de bergen, licht en donker, diepte, registratief, gebeurtenis, hekjes en huisjes voor de schaal

4 groothoek, kleur (regenboog), zwart wat aangezet, onderhelft opgelicht, bovenhelft donkereder, midden opgelicht.

5 herinnering van deze gebeurtenis (zou sterker geweest zijn met personen in beeld met wie ik toen was.

6 een regenboog na een zonnige dag en een buitje. Verrast door dit beeld, shot gemaakt. Geen tentoonstellingsdoelen. Voor het vakantieboek. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.