Wanneer crop ik een foto? Bijsnijden doe ik wel om:
- de essentie van wat ik wil laten zien te versterken. Je snijdt dan weg wat je niet wil laten zien
- afleidende details of lichte plekken weg te halen. Dat kan overigens als de rest van de randen van de foto wel interessant is door retoucheren (weghalen of vervangen). Of te vervangen door 'bijverzinnen' in Photoshop met behulp van generatieve Ai (dat heet 'generatief vullen').
Bij het croppen kun je op problemen stuiten:
- je kunt het croppen uitvoeren met behoud van het beeldformaat of geheel vrij. In dat laatste geval heb je problemen als je de foto gaat of laat printen, bijvoorbeeld op A3 formaat (29,7x42 cm), waarvoor je bijvoorbeeld standaard passepartouts en wissellijsten hebt.
- bij het croppen is het handig om een grid aan te zetten, dan kun je met een timmermansoog of compositieoog in de gaten houden of de compositie je blijft bevallen. Ik kies schuine lijnen, die zijn handig om wat spanning in een foto te brengen. Maar je kunt ook de regel van derden of de Fibonaci spiraal kiezen.
- voer als je voor een crop kiest, deze crop altijd als eerste bewerking, want dan hou je rekening met de pixeldata die je werkelijk gekozen hebt en werken alle bewerkingen op de crop.
- crop niet te veel weg, wees ook niet te zuinig, en kies niet te gauw voor een heel klein gedeelte van een foto als crop: dan had je beter bij de opname een close-up kunnen nemen.
Voorbeeld van een crop om afleidend blauw fel licht rechtsonder weg te halen met behoud van het beeldformaat:
En hier een voorbeeld van een crop om de essentie te versterken door weghalen van niet relevante beeldelementen:
Reactie plaatsen
Reacties